O nama Kontakt informacije Home DACC Đikić d.o.o Blog   Blog

Računovodstvene usluge


Firme čije je poslovanje kompleksno, posebno razvijeno, te firme koje kontinuirano ulaze u nove projekte ili se suočavaju sa čestim kontrolama i posebnim zahtjevima, trebaju snažniju podršku poslovanju. Za takve firme računovodstvo je esencijalni dio poslovanja.

Praktično, gotovo da i nema firme kojoj su ove usluge zaista beskorisne ili nepotrebne, međutim, neke firme unutar kompanije imaju iskusno osoblje, menadžere, pravnike, poslovođe i slično pa takve kompanije cijelu problematiku rješavaju inhouse, a eksterno se zadržavaju na uslugama knjigovodstva.

Iako se mnoge kompanije iz finansijskih razloga u početku odluče da koriste samo knjigovodstvene usluge (uz koje se iz praktičnih razloga uključuje samo osnovni obim računovodstvenih usluga), većina firmi brzo dođe do zaključka da su knjigovodstvene usluge samo mali dio onoga što im je zaista potrebno.

Osim toga, za firme koje su već ušle u stabilno poslovanje, firme koje imaju veći broj promjena, te za firme koje se svakodnevno suočavaju sa velikim brojem nejasnih i nedefinisanih situacija, ovaj način poslovanja je jedino logično i pametno rješenje, rješenje čija je cijena daleko manja od svih negativnih posljedica prouzrokovanih izostankom tog dijela usluga.

Dobar savjet zlata vrijedi!

Još jednom ćemo ponoviti da knjigovodstvo isključivo podrazumijeva evidentiranje nastalih poslovnih promjena, pa je sasvim moguće da knjigovodstvena dokumentacija u potpunosti bude provedena u skladu sa zakonom, a da pri tome, zbog nedostatka informacija ili njihove pogrešne interpretacije, vaša firma i vi lično budete u prekršaju. Stoga je prije ili kasnije neophodno uslugu upotpuniti raznim oblicima savjetovanja, nadzora vašeg poslovanja i slanja upita po određenom pitanju. Sve ove usluge spadaju u usluge računovodstva.

Kao vlasnici i direktori firmi vi trebate biti svjesni da za legalnost poslovanja vaše firme pred zakonom sami u potpunosti odgovarate i da tu odgovornost niko, ni pored najbolje volje, sa vas ne može skinuti. Stoga je veoma važno kome i na koji način prepuštate brigu o ovom segmentu vašeg poslovanja.
Šta uključuju ove usluge?

Računovodstvo uključuje relativno širok spektar usluga i u svojoj osnovi ima knjigovodstvene usluge proširene za dio ili sve slijedeće usluge:

  • Pomoć u pripremi normativnih akata
  • Obavještavanje u vezi sa promjenama propisa
  • Telefonsko i pismeno savjetovanje po vašem upitu
  • Monitoring poslovanja uz upozoravanje na eventualne neregularnosti i/ili pogrešne interpretacije propisa
  • Davanje preliminarnih finansijskih izvještaja
  • Izrada različitih vrsta finansijskih analiza na zahtjev
  • Zastupanje pred organima uprave
Dakle, da ne bi stvorili zabunu, računovodstvo može biti ugovoreno integralno sa knjigovodstvenim uslugama ili zasebno, bez usluga knjigovodstva. Najčešće se radi kompletna usluga, ali povremeno kompanijama sa internim knjigovodstvom trebaju usluge nadzora, kontrole i savjetovanja i sa takvim klijentima se ove usluge ugovaraju posebno.

U ovaj oblik saradnje mogu biti uključene i druge, specifične usluge, koje su potrebne manjem broju kompanija.
 

Kako se formira cijena?


Cijena se formira na bazi redovnog obima knjiženja i dodatnih računovodstvenih usluga koje će biti pružene. Cijena se revidira svaka 3 mjeseca i može se kretati prema dole i prema gore, a sve u ovisnosti od obima poslovanja.

Cijena generalno NE ZAVISI od finansijske moći klijenta već od stvarno utrošenog vremena i resursa naše kompanije.

 

20 godina plus

Đikić d.o.o. - DACC, osnovan je još 1990. godine. Iskustvo i znanje koje smo akumulirali kroz više od 25 godina poslovanja, najbolja su garancija da ćete izborom naše kuće povući pametan potez.

Računovodstvene usluge

Računovodstvene usluge

Firme čije je poslovanje kompleksno, posebno razvijeno, te firme koje kontinuirano ulaze u nove projekte ili se suočavaju sa čestim kontrolama i posebnim zahtjevima, trebaju snažnu podršku poslovanju...

Knjigovodstvene usluge

Knjigovodstvene usluge

Knjigovodstveni paket usluga podrazumijeva knjiženje dostavljene dokumentacije i obuhvata finansijsko knjigovodstvo, materijalno knjigovodstvo, vođenje stalnih sredstava, sitnog inventara, obračun plata itd...